Boek Licht en schaduw

omslag boek

In dit boek vertelt Aryeh Hazon, geboren in 1925 als Leo Krukziener, en tegenwoordig woonachtig in Israël, over de redding van zijn familie tijdens de Holocaust. Samen met negen anderen werd hij twee jaar en acht maanden verborgen gehouden door de familie Van der Vegte in het pand Oudewand 94.

In de lokale boekhandel €12,50.
Thuisgestuurd door overmaken van € 17,50 op NL62INGB0009014860 van NIG de Stedendriehoek, o.v.v. Licht en Schaduw en uw adres bij ‘omschrijving’.

Van de achterkant:

Aryeh Hazon, geboren in 1925 in Zutphen als Leo Krukziener, verweeft in dit boek de geschiedenis van zijn oude, Joodse familie met de herinneringen aan, zoals hij zegt, zijn leven in de Diaspora. In 1946 komt daaraan een einde door zijn emigratie naar het Engelse Mandaat van Palestina.

Hij vertelt over zijn jeugd en de jaren in Zutphen, waarin het familiebedrijf Pettenfabriek Krukziener een belangrijke rol speelt. Zijn rijkgeschakeerde verhalen beschrijven kleurrijke personages en gebeurtenissen. Een groot deel vormt het bijzondere verhaal van de redding van zijn familie tijdens de Holocaust. Samen met negen anderen wordt hij twee jaar en acht maanden verborgen gehouden door de familie Van der Vegte in het pand Oudewand 94. Hij beschrijft de generatiekloof die vooral tijdens de onderduikperiode naar voren kwam. Op 31 juli 1946 arriveerde hij met de Hahayal Ha’ivri, een schip met illegale immigranten, in Haifa. Hij werd in het kamp Athlit gevangen gezet, ging aan het Technion van Haifa studeren, werd gemobiliseerd op 29 november 1947, de dag waarop zeven Arabische staten het door de VN beoogde grondgebied van de, officieel nog op te richten, staat Israël aanvielen. Hij vocht tijdens de Onafhankelijksheidsoorlog aan het Noordelijke front. Nadat hij zijn opleiding tot bouwkundig ingenieur had voltooid, werkte hij meer dan vijftig jaar als manager bij bouwprojecten. Hij is een bibliofiel en bezit een collectie Judaica. Hij is getrouwd en heeft twee dochters en vier kleinkinderen.

Deze uitgave is verschenen in samenwerking met de werkgroep Geschiedenis Joods Zutphen. Deze werkgroep verzorgt regelmatig stadswandelingen langs de zichtbare sporen van Joods leven. Een andere taak van de werkgroep is het zoeken naar en vastleggen van informatie over het Joodse leven in alle tijden in Zutphen om deze voor de toekomst te bewaren. Een eerdere uitgave is het boek Dat doe je gewoon over Joodse onderduikers uit en in Zutphen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.



 
 
     
     
     
 
     NIG De Stedendriehoek: secretariaat:     secretaris@nigdestedendriehoek.nl