Voor de data van de stadswandelingen klik op de plaatsnaam: Zutphen en Deventer

Agenda 2023:

Open Monumentendag 10 september

Openstelling Joodse Begraafplaats Zutphen 

Op Open Monumentendag 2023 is de Joodse Begraafplaats Zutphen, Weg naar Vierakker / Meijer Groenpad, geopend voor bezoek op zondagmiddag 10 september van 13.00 uur tot 16.00 uur.

N.B. De Synagoge Zutphen, Dieserstraat 11, blijft op Open Monumentendag gesloten. Mogelijkheden voor een bezoek aan De Synagoge Zutphen zijn op de vrijdagmiddagen van 13.00 uur tot 16.00 uur op 1 september, 8 september, 22 september, 29 september en 6 oktober (eventueel in combinatie met de Stadswandeling Joods Zutphen, zie aldaar).

Chanoeka 8 t/m 15 december 2023

Chanoeka in de Zutphense Synagoge 

Veel religies kennen in de winter een lichtfeest. Chanoeka is het Joodse lichtjesfeest. Tijdens Chanoeka wordt de her-inwijding herdacht van de Tempel van Jeruzalem meer dan tweeduizend jaar geleden door Juda de Maccabeeër.

Na herovering van de Tempel was er slechts één kruikje koosjere olie voorradig om de menora te branden. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid, maar schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen - de tijd die nodig was om nieuwe olie te krijgen - brandend te houden. De Chanoekia (een speciale kandelaar voor Chanoeka), heeft plaats voor 8+1 kaarsjes of vlammetjes op olie. Iedere dag steekt men eerst het extra ("negende") lichtje aan, de sjamasj, met dit lichtje worden de andere ontstoken. Op de eerste dag een lichtje, op de tweede twee etc.

Chanoeka heeft in het moderne Jodendom steeds meer de functie gekregen van openbare ontmoeting met de niet-Joodse gemeenschap. Ook in Zutphen is het gebruik dat iedereen van harte welkom is bij het ontsteken van de lichtjes. Chanoeka vieren we dit jaar op dag datum in de Synagoge, Dieserstraat 11 te Zutphen, om tijd. De grote Chanoekia staat dan weer buiten voor de Synagoge. Het is dan de 1e dag Chanoeka en er wordt dan één licht ontstoken.
Nadien is er een gezellig samenzijn in de Synagoge met een kopje soep.

Namens het gehele bestuur van de NIG De Stedendriehoek:
Rob Lezer, Hannie Jacobs, Constance Bouwmeister en Judith Mogendorff

Voor meer informatie: secretaris@nigdestedendriehoek.nl

 
 
 
 
     
     
     
 
     NIG De Stedendriehoek: secretariaat:     secretaris@nigdestedendriehoek.nl