Voor de data van de stadswandelingen klik op de plaatsnaam: Zutphen en Deventer

Agenda 2024:

Open Monumentendag zondag 15 september 2024

Rondleiding Joodse Begraafplaats Deventer


Op zondag 15/9 organiseert de NIG De Stedendriehoek, samen met het Etty Hillesum Centrum, rondleidingen op de Joodse Begraafplaats van Deventer.
Adres: Diepenveenseweg 82A te Deventer.

Chanoeka donderdag 26 december 2024 - donderdag 2 januari 2025

Chanoeka in de Zutphense Synagoge 

Veel religies kennen in de winter een lichtfeest. Chanoeka is het Joodse lichtjesfeest. Tijdens Chanoeka wordt de her-inwijding herdacht van de Tempel van Jeruzalem door Juda de Maccabeeër, van meer dan tweeduizend jaar geleden.

Na herovering van de Tempel was er slechts één kruikje koosjere olie voorradig om de menora te branden. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid, maar schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen - de tijd die nodig was om nieuwe koosjere olie te krijgen - brandend te houden. De Chanoekia (een speciale kandelaar voor Chanoeka), heeft plaats voor 8+1 kaarsjes of vlammetjes op olie. Iedere dag steekt men eerst het extra ("negende") lichtje aan, de sjamasj, met dit lichtje worden de andere lichtjes ontstoken. Op de eerste dag een lichtje, op de tweede dag twee lichtjes etc.

Chanoeka heeft in het moderne Jodendom steeds meer de functie gekregen van openbare ontmoeting met de niet-Joodse gemeenschap. Ook in Zutphen is het gebruik dat iedereen van harte welkom is bij het ontsteken van de lichtjes. Chanoeka vieren we dit jaar op 'nog niet bekend' in de Synagoge, Dieserstraat 11 te Zutphen, welkom vanaf X uur. De grote Chanoekia staat dan weer buiten voor de Synagoge. Het is dan de Xe dag van Chanoeka en om X uur zal de Rabbijn het Xe lichtje ontsteken.
Nadien is er een gezellig samenzijn in de Synagoge met een kopje soep.

Namens het gehele bestuur van de NIG De Stedendriehoek:
Rob Lezer, Hannie Jacobs, Constance Bouwmeister en Judith Mogendorff

Voor meer informatie: secretaris@nigdestedendriehoek.nl

 
 
 
 
     
     
     
 
     NIG De Stedendriehoek: secretariaat:     secretaris@nigdestedendriehoek.nl